5. VSE Tájfutó Tábor Nagykovácsiban

Június 25-29. között tartottuk tájfutó táborunkat ötödik alkalommal Nagykovácsiban. Idén olyan sokan jelentkeztek, hogy egy idő után már nemet kellett mondjunk. Az eddigi legnagyobb létszám miatt a szervezés nehezebb volt, és a csapatépítés is korlátozottabb.

A táborról bővebben:

Hétfő:

Elefántok – csapat

Megismerkedés, csapatok kialakítása után el is indultunk az első edzésre, a Szent Anna utca végére. Az már szinte hagyomány, hogy az első nap a legkeményebb… A különböző nehézségű pályákon egyénileg, párban és csapatban is lehetett teljesíteni. A Cseresznyés-erdő-tető terepen a növényzet burjánzása miatt a haladóknak igen pontos iránymenetekre volt szükségük. Visszaérkezés után a Kiskamra Falatozóba siettünk, itt ebédeltünk a hét többi napjain is. (Nagy köszönet illeti őket, hogy népes csapatunk igényeit megoldották.)
Délután a Faluház és a Békás-tó között versenyt rendeztünk, különböző nehézségű pályákkal. A haladók párban, szembefutással mérték össze elsősorban futóteljesítményüket. Az edzések között csapatjátékok, csapatzászló készítés, dosszié-gyártás zajlott.

Kedd:

Második napunkon a délelőtti edzés központja a kőfejtő volt, innen indultunk a pályákra. A Homok-hegy sűrű úthálózata lehetővé tette, hogy a bátrabb kezdők, kevésbé gyakorlottak egyedül fussanak. A haladóknak viszont domborzati formákkal, szint-átmenetekkel tarkított pálya jelentett kihívást. Célba érkezés után ágakat és kavicsokat gyűjtögettünk landarthoz, álomfogót, térkép-képet készítettünk.
A délutáni pálya a haladóknak az előző naphoz hasonlóan a bázis és a Békás-tó között ment, azonban nem pontokat kellett keresni, hanem a térképen jelzett útvonalon haladni, a pontokat utólag berajzolni. A kezdők a Békás-tó körül teljesítettek egy pályát smatroll térképen.

Szerda

Mivel az MTBO Európa Bajnokság aktuális futamát is itt rendezték, ezen a napon saját biztonságunk érdekében nem tudtuk az erdőt használni. A délelőtti pálya igazi tájfutó ritkaság, mikrosprint volt. Egy zsíroshegyi “parkban” kellett a kis területen lévő sok pont között eligazodni. Az eredményeket SportIdent rendszerrel mértük, így ki lehetett hirdetni a helyezéseket is. Ebédre menet megcsodálhattuk a Tájkerékpár Európa bajnokság  versenyközpontját.

Remeteszőlős pontbegyűjtő

Délután Remeteszőlősre indultunk, a pálya a több mint két km hosszú, keskeny településen vezetett végig. Az ellenőrzőpontokat a falu jópofa utcanevei biztosították. Az eredmény minden csapatnál egy többé-kevésbé jól megválaszolt hosszú feladatlap és rajzos lap, na és persze a sikeres teljesítés. Amíg vártuk a kisebbeket, akiknek ez a túra azért nem volt rövid, lehetett patakozni, mezítlábas sétányozni, játszani a Bodzaliget parkban.

 

Csütörtök:

A délelőtti pályák az Erdő utca feletti részről rajtoltak. A pályákon megszerzett időt SI-vel mértük, de egy műszaki hiba miatt valaki több, mint 700 percet futott. A haladók ismét iránymeneteket, a kezdőbbek pár pontos kispályákat teljesítettek.

Ebéd után látszott, hogy a csapat mostanra eléggé elfáradt az edzésektől és játékoktól (foci, vizicsata, bunker építés), így csak pár haladó vállalta, hogy a Nagy-Kopasz felé egy technikás pályát teljesítenek, majd becsatlakoznak a Békás-tó körüli össznépi térképes nyomozós játékba.

A kézműves szekcióban különböző technikákkal karkötők, díszek, fonatok készültek. Az esők alatt a feladatlapok, útkeresők, rejtvények és a társasjátékok is előkerültek.

 

Péntek:

A minden évben hagyományosan péntek délelőtti váltó futamot idén is megrendeztük. A váltó kezdő versenyzői a Tisza-kastély parkjában, a nagyobbak ezen kívül a Sebestyéndombon is futottak. Nem egy könnyed kis kocogásról beszélünk, mindenki kitett magáért. A négyfős csapatok között komoly csata alakult ki.

A pihenőidőben mindenki térképet rajzolt és formázott gyurmából, gyönyörű alkotások születtek.

Számháború

Ebéd előtt megtörtént a táborzáró “esemény”, itt mindenki egy személyre szóló Vizsla SE-es pólóval gazdagodott. A hátteret az újra itt zajló tájbringás cél és a célba érkező sárgolyók (nagyon-nagyon sáros kerékpárosok) adták.

Délután egy számháborúra jutott idő a Békás-tó körül, amit persze mindenki szeretett volna tovább játszani.

 

Szerző: Mátyás (és Fruzsi)