Rólunk

Vizsla Egészség, Sport és Környezettudatos Egyesület

Nagykovácsi tájfutó csoport avagy a KisVizslák

Nagykovácsi alkalmas helyszín a természetben űzhető sportok számára, a környező erdők, hegyek és az ezekről készült térképek miatt a tájékozódási futásra különösen. Korábban, 15-20 évvel ezelőtt, működött itt egy jó hírű tájfutó csoport, tagjai szép sikereket értek el országos szinten. Néhány Nagykovácsiban élő tájfutó már régóta kereste a folytatás, újrakezdés lehetőségét, hogy gyermekeik is megtapasztalhassák a sportág nyújtotta örömöket. Ezért a Vizsla SE elhatározása és szervezeti támogatása mellett 2014 decemberében megalakítottuk a Nagykovácsi tájfutó csoportot.

Működésünk öt éve alatt elértük, hogy egyre többen ismerik ezt a lehetőséget, kb. 80-100 gyerek fordult már meg a csoportunkban és legalább ennek a duplája a rendezvényeinken. Részt vettünk a sportágválasztó eseményeken, tartottunk Húsvéti nyuszikereső tájfutásokat az óvodásoknak, tájfutás világnapi és népszerűsítő bemutató eseményeket. Több alkalommal Nagykovácsiban rendeztük meg klubunk versenysorozatának egy-egy eseményét (Vizsla Kupa). A vártnál is nagyobb sikerrel tartottuk meg nyári tájfutó táborainkat.

A foglalkozásaink változatosan épülnek fel, a szabadban végzett testmozgás és a térképismeret tanítása állandó elemek, de a hozzánk járó gyerekek elsajátítják a biztonságos közlekedés alapjait, ismerkednek a helyi értékekkel, földrajzi és biológiai kiegészítő ismeretekhez jutnak és észlelési, téri orientációs készségük is fejlődik. Nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre, melyben az elfogadó, toleráns attitűd a fő elem.

Az Önkormányzat támogatása révén bázisunk a Faluház, amely tökéletes helyszínnek bizonyult. A foglalkozásokat a falu belterületén, az iskolaudvaron, a Békás-tónál, a Kastélyparkban, a kőbányánál és a környező erdőkben tartjuk.

2019 augusztusában ez a történet véget ért. Mi – Gabi és Fruzsi – úgy éreztük, hogy a közös fejlődés ebben a szervezeti struktúrában nem biztosított, ezért sok kísérlet és gondolkodás után úgy döntöttünk, hogy kilépünk a Vizsla SE kötelékéből. Szerencsére, van aki folytassa a munkánkat és továbbra is lesz mód kedvenc településünkön a tájfutásra. Velünk is lehet találkozni a helyi és tájfutó rendezvényeken. A jövőt pedig majd meglátjuk…

Nagyon köszönjük Nektek az együtt töltött értékes időt!